Mammacare


Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Dit kan plaatsvinden na een beschadiging van de lymfevaten. Dit proces kan leiden tot vervelende klachten.

Mammacare - Nazorg bij borstkanker

De gevolgen van borstkanker zijn vaak ingrijpend. Zowel emotioneel als lichamelijk verandert er veel. Vochtophoping, een strak of vastzittend litteken en problemen met de huid zijn voorkomende klachten die kunnen overblijven na de behandeling van borstkanker. Onze huid- en oedeemtherapeuten helpen u graag om door middel van ‘mammacare’ deze klachten te verhelpen of zoveel mogelijk te verminderen.

De praktijk werkt samen met verschillende artsen en specialisten uit de omgeving zoals Ziekenhuis Amstelland, het AMC, de VU,  AVL en het Cancer Care Center. Behalve oedeemtherapie zijn de therapeuten van Huidzorg Amstelland tevens gespecialiseerd in littekentherapie.

Behandeling

Tijdens de behandeling kunnen verschillende technieken worden ingezet om de afvoer van het lymfevocht te bevorderen. Symptomen van lymfoedeem zijn onder andere zwelling van het ledemaat, vermoeid en/of zwaar gevoel, pijn en/of beperkingen in de bewegingen en/of beperkingen in het dagelijks functioneren. Om te voorkomen dat deze symptomen verergeren is het van belang het lymfevocht te minimaliseren. Met behulp van oedeemtherapie kunnen verschillende behandelmethoden worden ingezet waarbij het teveel aan vocht kan worden afgevoerd. Gebruik van een compressieverband, lymftape en elastische kousen zijn veelal onderdeel van het behandelproces.

Voldoende lichaamsbeweging draagt tevens bij aan een positief beloop van lymfoedeem. Naast de behandeling krijgt u oefeningen mee die u zelfstandig kunt uitvoeren.Lymfoedeem kent een chronisch beloop. Het consequent behandelen van het oedeem zorgt ervoor dat het behaalde resultaat kan worden behouden. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van Deep Oscilation Therapy (DOT), endermologie (LPG) en manuele lymfedrainage. Dit zijn verschillende technieken waarbij lymfevocht kan worden afgevoerd via het lymfestelsel.

Waarom oedeemtherapie?


  • De huid wordt minder strak en gevoelig.
  • Littekens worden minder zichtbaar en pijnlijk.
  • De omvang van het oedeem vermindert.
  • Het vermoeide gevoel en de bewegingsbeperking neemt af.

Maak een afspraak!

Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is? Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.

AFSPRAAK MAKEN