Littekentherapie


Er bestaan verschillen soorten littekens. Afhankelijk van het soort litteken, de duur van het litteken en het ontstaan van het litteken kan binnen de praktijk een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Een litteken is een uit stevig bindweefsel bestaand, vast aanvoelend huidgebied, dat bij de genezing van een wond ontstaat. Het weefsel is rijker aan vezels en  armer aan cellen, vaten en vocht waardoor een afwijkend huidgebied ontstaat.

De behandeling

Binnen de praktijk kan littekenmassage worden ingezet bij het behandelen van littekens. Deze vorm van masseren is aanvankelijk manueel (met de handen). Aanvullende therapieën zoals Tixel of endermologie LPG geven tevens een mogelijkheid om de kwaliteit van het litteken te verbeteren.  Dit apparaat kan specifiek worden ingezet om het littekenweefsel soepeler, vlakker en egaler te krijgen.

Microneedling therapie is tevens een behandelmethode om het reliëf van littekenweefsel te verbeteren. Tijdens dit proces wordt de aanmaak van collageen en elastine bevordert. De huid wordt gladder, elastischer, fijner van structuur en egaler van kleur. De omliggende huid krijgt tevens meer flexibiliteit waardoor de verkleving en verharding van het litteken verminderd wordt. Dit zorgt er vervolgens weer voor eventuele bewegingsbeperkingen worden verminderd.

Bij verdikte littekens (hypertrofische littekens) passen we ook vaak siliconenpleisters toe. Hierdoor rijpt het littekenweefsel sneller uit, verbeterd de hydratatie en wordt het weefsel vlakker. Lymfetaping is een aanvullende methode om littekenweefsel te versoepelen. Dit elastische tape geeft een rekprikkel aan de huid waardoor het weefsel zachter wordt. 


Maak een afspraak!

Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is? Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.

AFSPRAAK MAKEN