Voedsel kan de fysieke, mentale en emotionele aspecten van ons leven beïnvloeden en onze algehele gezondheid en productiviteit bepalen. Of we nu kipnuggets, appels of watermeloen eten, voedsel is een vitale energiebron die de weefsels en organen van het lichaam draaiende houdt tijdens onze dagelijkse activiteiten. In deze blog onderzoeken we hoe verschillende voedingsstoffen uit voedsel de huid beïnvloeden en haar vermogen om het lichaam te beschermen tegen infecties en de elementen van de omgeving.
De huid is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en dient als een barrière tussen het lichaam en de omgeving. De huid bestaat uit 3 hoofdlagen: de epidermis, dermis en onderhuids vet. De huid speelt een cruciale rol bij genezing. Idealiter zouden huidwonden binnen 4-6 weken moeten genezen. De huid heeft een speciale groep micro-organismen, het microbioom genaamd. Een term die alle micro-organismen in het menselijk lichaam beschrijft. Het microbioom voorkomt infectie door te concurreren met gevaarlijke micro-organismen die ons ziek kunnen maken. Zowel het microbioom als de keratinocyten in de huid scheiden chemicaliën af die gevaarlijke micro-organismen bestrijden. De huid gaat ook uitdroging tegen en reguleert de lichaamstemperatuur.
De huid kan een gebrek aan adequate voeding weerspiegelen. Om zijn belangrijke functies uit te voeren, zijn de huid en nagels afhankelijk van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten, waaronder vitamine A, B, C, D en E, eiwitten en essentiële vetzuren.
Wanneer deze voedingsstoffen ontbreken, verliest de huid haar vermogen om het lichaam te beschermen, waardoor bepaalde ziekten en aandoeningen kunnen ontstaan. Enkele algemene tekenen zijn onder meer roodheid, pijn, zwelling, huiduitslag en vertraagde wondgenezing of onjuiste littekenvorming. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, het nemen van vitaminesupplementen of het gebruik van producten zoals vitamine E-olie op de huid kan deze problemen tegengaan. Gehydrateerd blijven is ook belangrijk voor een gezonde huid!
Voedsel zoals lever, zuivel, vis, wortelen, groene bladgroenten en zoete aardappelen met oranje vruchtvlees zijn rijk aan vitamine A en spelen een essentiële rol bij het vernieuwen van huidcellen. Wanneer de huidcellen zwak en oud zijn, werpt het lichaam de oude huid af om een frisse, nieuwe huid te laten verschijnen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine A een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de huid. Vitamine A is nuttig voor de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, en acne.
Groene bladgroenten, zeevruchten, volle granen, fruit, peulvruchten, zaden, noten, melk, eieren, rood vlees, vis en gevogelte zijn rijk aan vitamine B. Vitamine B is een familie van vitamines die een essentiële rol spelen bij de groei van huidcellen en andere organen, zoals de hersenen, het ruggenmerg en rode bloedcellen. B-vitamines omvatten vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12. Mensen met verkleurde plekken op hun huid, acne, roodheid, ontsteking van de huid en infecties kunnen baat hebben bij B-vitamines. Een tekort aan een van de B-vitamines kan zich manifesteren als een droge, schilferige huid, een droge mond, broze nagels en opgerold haar.
Sinaasappels, citroenen, ananassen, bessen, broccoli, bloemkool, tomaten en paprika's zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is een essentiële vitamine die veel chemische reacties in het lichaam ondersteunt. Het stimuleert het immuunsysteem en ondersteunt de barrièrefunctie van de huid. Vitamine C is nodig voor wondgenezing en beschermt de huid tegen zonneschade. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C een verscheidenheid aan huidaandoeningen verbetert, waaronder eczeem en acne. Vitamine C-tekort kan zich manifesteren als gemakkelijk blauwe plekken, bloedingen rond de haarzakjes, bloedend tandvlees, vertraagde wondgenezing en een verhoogd risico op infecties.
Kaas, vette vis (zoals zalm, sardines, haring en makreel), rood vlees, eieren, lever en paddenstoelen zijn rijk aan vitamine D. Vitamine D is een belangrijke vitamine die voornamelijk uit de zon wordt verkregen; factoren zoals geografische locatie, seizoenen en huidpigmentatie kunnen echter van invloed zijn op de hoeveelheid vitamine D die het lichaam ontvangt. Zo lopen mensen die in gebieden met minder zonneschijn wonen het risico op een vitamine D-tekort. Daarom zijn bepaalde voedingsproducten, zoals zuivelproducten, verrijkt met vitamine D. Vitamine D helpt ons lichaam calcium op te nemen en bevordert stevige botten en tanden. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en beschermt de lichaamscellen tegen aanvallen door de eigen immuuncellen.
Groene groenten, rode paprika's, mango's, avocado's, asperges en amandelen zijn rijk aan vitamine E. Vitamine E is een essentiële vitamine die de textuur van de huid verbetert en het immuunsysteem en de hersenfunctie in stand houdt. Het helpt de huid te beschermen tegen schade door de zon, milieuverontreinigende stoffen en bepaalde medicijnen. Vitamine E-tekort manifesteert zich als een dof ogende droge huid of rimpels. Het eten van vitamine E-rijk voedsel verbetert het algemene uiterlijk van de huid.
Pinda's, sojabonen, zalm, haring, tonijn, sardines, koolzaadolie, lijnzaad/-olie, chiazaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, rood vlees, eieren en walnoten zijn rijk aan essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn essentieel voor het behoud van de huidfunctie.
Als je gezonde voeding toevoegt aan jouw ontbijt, lunch en diner, ziet de huid er binnen no-time gezond en mooi uit en blijft het hele lichaam gezond!
Wil jij erachter komen of jij genoeg voedingsstoffen binnen krijgt? Maak dan een afspraak bij onze Orthomoleculaire huidtherapeut! Gezondheidsklachten gerelateerd aan huidklachten en de gezondheidsstatus van lichaamsprocessen kunnen geanalyseerd worden.
Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is? Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.