Huidaandoeningen

Huidzorg Amstelland is gespecialiseerd in het verhelpen en verminderen van huidaandoeningen. Hieronder treft u een aantal huidaandoeningen die wij in onze praktijk behandelen. Bij elke huidaandoening staat aangegeven welke behandelingen mogelijk kunnen worden toegepast. Onze huidtherapeuten kunnen u voorzien van deskundig advies.

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren en kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen op verschillende leeftijden. De aandoening komt vooral voor in het gezicht maar kan ook voorkomen op de rug, borst, nek of schouders. Acne kan herkenbaar zijn als een vette huid, mee-eters, kleine witte bultjes, rode pukkels, puistjes en/of ontstekingen.

Mogelijke behandelingen:

Acne littekens

Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer het acne te laat of niet goed werd behandeld. De littekens kunnen zowel in het gezicht, op de rug als op de borst optreden. In de meeste gevallen is het goed te behandelen.

Mogelijke behandelingen:

Couperose (vaatafwijkingen)

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele gesprongen bloedvaatjes. De rood of blauw gekleurde vaatjes bevinden zich meestal op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté. Ze zijn onschuldig maar kunnen ontsierend zijn en komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Ze kunnen een tintelend, branderig gevoel veroorzaken of jeuken.

Mogelijke behandelingen:

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn kleine bruine tot zwarte vormseltjes die vooral voorkomen bij de donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras). De voorkeursplaats is het gelaat (m.n. slapen en voorhoofd). Ze kunnen allerlei vormen en grootte hebben en veroorzaken soms kosmetische bezwaren.

Mogelijke behandelingen:

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers.

Mogelijke behandelingen:

Fibromen (steelwratjes)

Steelwratjes zijn onschuldige huidaandoeningen die zijn opgebouwd uit bindweefsel. Ze komen vaak voor in de hals en bij de oksels.

Mogelijke behandelingen:

Gerstekorrels

Gerstekorrels (Milia) zien er uit als kleine, witte korreltjes in of onder de huid.  Er zit hard geworden talg (huidsmeer) in.
Het is een verstopping van de talg- of zweetklieren. Vaak zitten de gerstekorrels op het jukbeen of rond de ogen.

Mogelijke behandelingen:

Haarverlies (Alopecia)

Wanneer er geen haar aanwezig is op een normaal behaard gebied wordt dit alopecia genoemd. Alopecia kan aangeboren en erfelijk zijn, maar de meeste vormen hebben een andere oorzaak. Haarverlies heeft vaak een grote negatieve invloed op het dagelijks leven, zowel sociaal, psychologisch als lichamelijk. De huisarts of dermatoloog komt regelmatig mensen met verschillende vormen van haarverlies tegen in de behandelkamer. Na een goed onderzoek kunnen de meeste aandoeningen die haarverlies veroorzaken worden herkend en behandeld.

Mogelijke behandelingen:

Huidveroudering

Als iemand ouder wordt, verandert er veel aan de huid. De bovenste huidlagen worden dunner en in de huidlaag daaronder vermindert het aantal bloedvaten en talgklieren. Daardoor ontstaat er meer ruimte tussen de verschillende huidlagen. Ook de hoeveelheden collageen en elastine (de vezels die zorgen voor de stevigheid van de huid) nemen af, waardoor het onderhuids bindweefsel haar stevigheid verliest. Daarnaast krimpt de schedel tijdens het ouder worden, waardoor de huid er losser omheen komt te zitten. Dit zorgt er allemaal voor dat de huid slapper en minder veerkrachtig is en er ook zo uitziet.

Mogelijke behandelingen:

Huidverslapping

Endermologie (LPG) is dé behandeling voor een verslapte lichaamshuid. Een behandeling met endermologie is een vrijwel pijnloze behandelmethode, die zowel de huid als onderhuid en het onderhuids bindweefsel aanpakt. Endermologie verbetert de structuur van het bindweefsel, bevordert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van afvalstoffen.

Mogelijke behandelingen:

Littekens

Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid die ontstaat na een diepe beschadiging van de huid. Sommige littekens kunnen na genezing een bewegingsbeperking geven, jeuken en/of pijn doen. Soms zijn ze enkel cosmetisch storend. Ze kunnen zichtbaar zijn als dunne huidlaesies of verdikt bovenop de huid liggen.

Mogelijke behandelingen:

Oedeem / mammacare

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Dit kan plaatsvinden na een beschadiging van de lymfevaten.

Huidzorg Amstelland is in het bijzonder gespecialiseerd in de nazorg bij borstkanker en het behandelen van oncologische patiënten.

Mogelijke behandelingen:

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die voorkomen bij ouderen. Door de zon beschenen huiddelen, met name het gelaat en de handen, ontstaan ronde of ovaal gevormde licht- tot donker bruin gekleurde vlekken. De vlekken kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.

Mogelijke behandelingen:

Overmatige haargroei

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Mogelijke behandelingen:

Pigmentstoornissen

Een huidaandoening waarbij sprake is van te veel of te weinig pigment in de huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn ouderdomsvlekken, een zwangerschapsmasker (melasma) en post inflammatoire hyperpigmentatie, dat ontstaat na een beschadiging van de huid. Een tekort aan pigment kan worden veroorzaakt door beschadiging van de huid of door huidaandoeningen zoals vitiligo.

Mogelijke behandelingen:

Rosacea

Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.

Mogelijke behandelingen:

Striae

Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan wanneer de huid een snelle groei kent. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap. Ze kunnen echter ook ontstaan op borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Het bindweefsel wordt onderhuids door te grote spanning verscheurd, wat niet pijnlijk is, maar wel leidt tot paarsrode strepen die na enige jaren in witte littekens overgaan.

Mogelijke behandelingen:

Wratten

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus uit de familie humaan papilloma (HPV). Sommige virussen veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen. Bekende plekken zijn wratten op de handen en voeten.

Mogelijke behandelingen:

Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is?

Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.