Acne kenmerkt zich met puistjes, ontstekingen of onderhuidse ontstekingen op de huid. De locaties zijn vaak op het gezicht, borst, schouderbladen of op de rug. Deze vorm heet acne vulgaris. De acne houdt in 70-80% van de gevallen aan tot volwassenheid.
Wist je dat acne op latere leeftijd (vanaf 25 jaar) ook voorkomt?
Het wordt acne tarda genoemd en start ongeveer vanaf 25 jaar. Vrouwen ontwikkelen meer acne tarda dan mannen. Roodheid, ontstekingen en onderhuidse bultjes op de kin, kaaklijn en wangen wordt het meest gezien.
Acne kan veroorzaakt worden door een disbalans in de hormoonhuishouding. Het testosteronniveau (onze mannelijke geslachtshormonen) zijn dan verhoogd. Vrouwen hebben ook testosteron, voor het omzetten naar oestrogeen (onze vrouwelijke geslachtshormonen). Oestrogeen zorgt voor een goede menstruatiecyclus, de vrouwelijke kenmerken en de eisprong (en de zwangerschap). Wanneer dit niet juist wordt omgezet ontstaat een disbalans. Hierbij speelt ook voeding, stress en bloedsuikerspiegel een rol.
Het kan zorgen voor klachten zoals hoofdpijn, menstruatiepijn, veranderingen in menstruatiecyclus, een kort lontje, slaapproblemen, acne, vette huid en overbeharing.
De hormoonhuishouding veranderd wanneer er gestopt wordt met de anticonceptiepil. Het testosteronniveau zal dan stijgen. Wanneer je daar gevoelig voor bent zal de talgproductie dan toenemen wat leidt tot acne uitbraken.
En inderdaad de zuivel, het eten van veel koolhydraten en slechte vetten doet voor onze huid niet veel goeds. Het zorgt voor een continue stijging en daling in de bloedsuikerspiegel waardoor je blijvende trek krijgt. Je krijgt trek in slecht eten (zoet, zout, hartige snacks). Daarnaast is chronische stress en slaapgebrek niet verstandig voor ons lichaam. Het put ons lichaam uit en ook indirect de huid.
Tenslotte kunnen de darmen ook een oorzaak zijn bij acne. De darmwand zorgt voor stevigheid en het vervoeren van voedsel. Wanneer de darm ‘’lek is’’, kunnen kleine gaatjes ontstaan en voedingsstoffen, maar ook gifstoffen en afvalstoffen gaan lekken in de bloedbaan. Er ontstaat dan een leaky gut. Het gevolg is dat het lichaam, en ons immuunsysteem, continue aanstaat en op den duur gaat falen. Het immuunsysteem zorgt voor bescherming tegen virussen, bacteriën en schimmels. Maar wanneer dat verminderd is, gaan bacteriën, virussen en schimmels zich vermenigvuldigen in de darmen en ook uiteindelijk in de huid. Klachten zoals darmontstekingen, huidontstekingen, darmklachten en voedingstekorten kunnen dan ontstaan. Ook kunnen voedselovergevoeligheden voor gluten, zuivel, sojaproducten ontstaan.
Een persoonlijk intensief behandeltraject van 4 maanden om jouw huidgezondheid te optimaliseren met een afname van de EMB-bloedtest. De test kan ook los ingezet worden. De EMB-bloedtest laat tekorten zien in vitaminen, mineralen en vetzuren. Ook bekijkt het de hormoonhuishouding, het stress niveau, het verloop van de spijsvertering, de functies van de maag, darmen & lever en eventuele voedselovergevoeligheden. Een kleine vingerprik is nodig om wat bloed te verzamelen in een buisje. Het bloed wordt onderzocht in een onafhankelijk lab en de uitslag wordt gestuurd via de mail.
De EMB-bloedtest wordt gezien als kleine APK-keuring voor je lichaam
Acne behandelen zowel van buitenaf als van binnenuit is de beste remedie op langer termijn. Wil jij aan de slag gaan met jouw acne? Ga naar: www.koolorthomoleculairtherapeut.nl voor meer informatie.
Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is? Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.