oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Dit kan plaatsvinden na een beschadiging van de lymfevaten. 
Dit proces kan leiden tot vervelende klachten.

Er bestaan verschillende soorten oedeem:

Lymfoedeem

Bekende vormen van lymfoedeem zijn bijvoorbeeld arm- en been  lymfoedeem na een operatie of patiënten die na een dergelijke operatie radiotherapie en/of chemotherapie hebben ondergaan. Wanneer er lymfklieren zijn verwijderd als gevolg van het behandelen van bijvoorbeeld borstkanker kan in de arm en/of borst oedeem ontstaan.

 

 

Lipoedeem

Bij lipoedeem zijn de vetcellen in het lichaam vergroot. Door het grote aantal vetcellen kan er druk ontstaan op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht. Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt.

Veneus oedeem

Veneus oedeem kan ontstaan als gevolg van veneuze insufficiëntie, waarbij de vaten niet goed functioneren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van trombose of een verzwakte vaatwand van de bloedvaten.
 Verschillende oedemen kunnen worden behandeld met behulp van oedeemtherapie.

contact

06 - 57 58 36 22

 

Medisch centrum Het Oude Dorp
(in de voormalige Dorpskerk)

Dorpsstraat 36

1182 JE  Amstelveen